Publikation

Ulf Lernhammar

Örebro konsthall har glädjen att presentera konstnären Ulf Lernhammar, en av Örebros mest spännande konstnärer, med en helt egen karakteristik.

Ulf Lernhammar hade separatutställning på Örebro konsthall år 2000 och visade då ett måleri där färgen inordnades i geometriska mönsterkonstruktioner, detta för att göra färgen till huvudsaken. Färgen som innehåll och ämne. Parallellt med målandet har han också intresserat sig för teckning, och i hans utställningar har dessa alltid visats tillsammans med målningarna. De är luftiga rörelser av organiska former med viss sprödhet. Ofta i jätteformat.

I den här utställningen, som kort och gott heter Ulf Lernhammar, visas helt nya målningar där han för första gången kombinerar teckning och måleri. Utställningen är samtidigt en tillbakablick, den slingrar sig genom ett 33 år långt konstnärskap.

Nyligen har Lernhammars måleri blivit välkänt bland allmänheten genom hans utformning av en offentlig toalett på Järntorget i Örebro. Den strömlinjeformade toaletten, klädd i plåt, är lackerad med en rad bilmodellers färger vilket gör toaletten till ett minnesmonument över den bilparkering som tidigare fanns på torget. I utställningen på Örebro konsthall får vi se hur det hela började i hans måleri.

Ulf Lernhammar är född i Örebro 1958. Han har utbildat sig bland annat på Konstakademin och är i dag huvudlärare i måleri på Örebro konstskola.

Recension i Omkonst.

Utställningen är öppen

För mer information

Telefon 019-21 49 00

E-post konsthallen@orebro.se

Pågående utställningar

Kommande utställningar

Tidigare utställningar