Publikation

Om Örebro konsthall

Örebro konsthall, ÖBKHL, är ett galleri för svensk och internationell samtidskonst .

Välkommen till Örebro konsthall!

Vi vill ge spännande konstupplevelser för örebroarna och stadens besökare genom att visa svensk och internationell samtidskonst av hög kvalitet. Vi vill också sprida kunskap om konsten och göra den tillgänglig för barn, ungdomar och vuxna. Vår konstpedagog visar våra utställningar för barn, unga och vuxna.

Örebro konsthall förvaltar kommunens konstsamling som i dag består av ca 7 800 konstverk. Dessa är till största delen utlånade till kommunens alla verksamheter, omkring 300 konstverk är placerade utomhus. 

2008 startade Örebro konsthall konstbiennalen OpenART där konsten omvandlar Örebro city till en gigantisk utomhusutställning för samtida konst. OpenART finns sedan 2013 i en egen organisation.

En aktiv konstförening, Konsthallens vänner, arbetar med att stödja konsthallens arbete och att öka intresset och engagemanget för bildkonsten i stort.

Örebro konsthall är en del av Örebro kommun och leds av konsthallschef Anna-Karin Wulgué.

Historia

Verksamheten startade 1979 i Fenixhuset (mittemot Stora hotellet) under namnet Galleri Fenix. Flytten gick sen till Olaigatan 7, året var 1986 och namnet ändrades till "Konsthallen i Örebro". Under 1994-2003 fanns vi i Örebro läns museums lokaler under det gemensamma namnet Konstmuséet. Från 2003 finns vi på Olaigatan 17B, i den fd banklokalen i Centralpalatset. Vår ljusa och luftiga konsthall är ett av Sveriges vackraste gallerier, med utsikt över Svartån, Örebro slott och ett myllrande gatuliv utanför.